Σπέτσες Φάρος

Ο Φάρος στο παλιό λιμάνι στις Σπέτσες

Στις Σπέτσες υπάρχει ένας από τους παλιότερους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα. Ο Φάρος βρίσκεται στην δεξιότερη άκρη στο παλιό λιμάνι των Σπετσών και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1837. Ενώ τα κτίσματα που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα, φτιάχτηκαν το 1885. Αρχικά λειτουργούσε με πετρέλαιο ενώ είχε μέχρι και έξι φαροφύλακες οι οποίοι φρόντιζαν για την τροφοδοσία και το κούρδισμα του μηχανισμού.

Σπέτσες Φάρος

Ο Φάρος στις Σπέτσες από το 1986 έχει γίνει αυτόματος και λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Το ύψος του φάρου είναι πάνω από 11 μέτρα ενώ βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόφο που κάνει το συνολικό του ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι 27 μέτρα. Ο φάρος στις Σπέτσες δίνει μια αναλαμπή κάθε 5 δευτερόλεπτα.

Τον Μάιο του 2001 έγινε στις Σπέτσες η η 10η Σύνοδος των μελών του Διεθνούς Οργανισμού Φαρικών Αρχών. Το βασικό ζήτημα που απασχόλησε την σύνοδο ήταν η διατήρηση των παραδοσιακών φάρων, αλλά και των βοηθημάτων ναυσιπλοΐας που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.

Ο φάρος των Σπετσών εκτός από ένα χρήσιμο εργαλείο ναυσιπλοΐας, η λάμψη του φτάνει τα 18 ναυτικά μίλια, αποτελεί και μια όμορφη αφορμή για βόλτα στον πευκόφυτο λόφο που τον φιλοξενεί.

ΣΠΕΤΣΕΣ ΦΑΡΟΣ